marți, 7 februarie 2012

Ziua Pamantului

În fiecare an, ziua de 22 aprilie se sarbatoreste Ziua Pamântului, ziua când s-a nascut miscarea pentru protejarea mediului înconjurator. Aceasta miscare s-a nascut în SUA într-o perioada cînd au avut loc mai multe evenimente deosebite, printre care înabusirea prin folosirea armelor de foc a revoltei unor studenti împotriva razboiului din Cambodgia, ”Masacrul din 4 mai”, aparitia fibrelor optice, succesul melodiei “Bridge over Troubled Water”, ultimul album al formatiei Beatles, moartea lui Jimmy Hendrix, un accident nuclear în Carolina de Sud la centrala nucleara din Savannah River din apropierea orasului Aiken (nerecunoscut timp de 18 ani), poluarea foarte mare cu gaze si fum, considerata ”semn al prosperitatii”. Despre mediul înconjurator a început sa se vorbeasca din ce în ce mai des.



Ziua Pamântului a fost fondata de senatorul american Gaylord Nelson, în anul 1970, cu scopul de a trezi clasa politica din dezinteresul pe care il arata fata de mediu. Ziua Pamântului a fost celebrata în primul an de circa 20 milioane de cetateni americani, în marea lor majoritate tineri si foarte tineri. Dupa 2 decenii, în anul 1990, peste 200 milioane de oameni din 141 de tari au transformat Ziua Pamântului într-o manifestare de amploare în istoria omenirii, prin alaturarea lor în dorinta de a milita pentru un viitor mai bun al planetei noastre.

Ziua Pamantului este acum sarbatorita pe plan international ca o expresie comuna, ca o dorinta publica de a construi o societate stabila. Unind cetatenii activisti, aceasta zi educa si mobilizeaza oamenii din intreaga lume pentru a proteja mediul inconjurator. Inspira necesitatea de a actiona, la nivel personal, comunitar, national si international. Activitatile si programele de Ziua Pamantului, reamintesc de promisunea, de dorinta publica si implica participarea tuturor nivelelor sociale.

Niciun comentariu: