joi, 17 octombrie 2013

Explorarea si exploatarea gazelor de sist

Explorarea si exploatarea gazelor de sist

 Explorarea este activitatea de căutare a petrolului, gazelor naturale, gazelor de sist , cărbune, apă, in diferite regiuni si neștiute până în acel moment .

Exploatarea este activitatea de extractie a petrolului, gazelor natrurale, gazelor de sist , cărbune, apă din sol.

Exploatarea si explorarea gazelor de sist se poate face numai prin fracturare hidraulica, explorarea consta in forarea la o adancime cuprinsa intre 3 si 5 kilometri pana la sisturile bituminoase in care se afla gazul de sist. Prin sonda(sonda de explorare) respectiva care a fost introdusa initial se va pompa apa intre 80 si 300 de tone, nisip, si diverse substante chimice la presiuni foarte mari, in acest fel are loc fracturarea sistului bituminos in care se afla gazul de sist, acesta din urma fiind eliberat la suprafata, in cazul in care in regiunea respectiva se constata ca nu sunt gaze de sist sonda respectiva va fi scoasa din sol(insa cantitatea de apa introdusa impreuna cu substantele chimice nu mai pot fi scoase). Insa daca in regiunea respectiva se descopera gaze de sist atunci sonda de explorare va fi scoasa si va fi inlocuita cu una de capacitate mai mare de injectie in sol a apei pentru extragerea gazului de sist procedeul respectiv avand numele de EXPLOATARE. Sunt cazuri in care "explorarea" se poate face direct cu "sonda de exploatare" .

Substantele chimice pentru exploatare sunt: Acrilamida, Benzen, Benzen Etil, Isopropylbenzene (cumene), naftalină, tetrasodiu, Etilen etc. Aceste substante impreuna cu diverse elemente si metale grele care se afla deja in sol dar care sunt dizlocate din stratul de sist bituminos sunt transportate spre suprafata de lichidul de fracturare.

Prin urmare si simpla exlorare a gazului de sist poate provoca cutremure de suprafata de intensitate mica iar apa introdusa va forma un nisip gelatinos ce poate favoriza alunecarile de teren.

Niciun comentariu: